Sortiranje teksta

Izbor pisma Ćir.

Pomoću ovog tekstualnog alata možete onlajn sortirati tekst bez potrebe da instalirate Vord (Word), Eksel (Excel) ili neki drugi program za obradu teksta.

Tekst se sortira po alfabetu (tj. abecedi) u rastućem ili opadajućem redosledu na sledeća dva načina:

Takođe, alat izračunava i dužinu izvornog teksta (ukupan broj znakova) i broj reči u izvornom tekstu.

Izvorni tekst: Obriši Nalepi
Nalepljeno.
Dugme Nalepi ne radi u Fajerfoksu i nekim starijim pretraživačima. Nalepite tekst uobičajenim načinom.
Broj reči: 0
Dužina teksta: 0
Sortirani tekst: Obriši Kopiraj
Kopirano.
Greška prilikom kopiranja. Probajte da kopirate standardnim načinom.

Razlike u sortiranju brojeva i slova

Ako izvorni tekst sadrži samo brojeve (ne računajući razmake i oznake za novi red), program će sortirati brojeve u prirodnom redosledu kako se inače brojevi i sortiraju (npr. 1, 2, 3, 10, 11, 20, 21, 100 itd.)

Doduše, ako izvorni tekst pored brojeva sadrži i slova, onda će se brojevi tretirati kao slova te će sortiranje biti po leksičkom redosledu (npr. 1, 10, 11, 100, 2, 20, 21, 3 itd.)

Broj reči u tekstu

Broj reči u tekstu se računa tako što se izvrši deoba teksta po razmacima i oznakama za početak novog reda (prelom teksta) i prebroji se broj tako dobijenih delova teksta (tj. „reči“).

To ne moraju biti prave reči u semantičkom (značenjskom) smislu, jer se kao „reč“ podrazumeva bilo koji deo teksta odvojenim razmacima ili novim redom. Tako će se kao reč prepoznati i neki broj ili specijalan znak odvojen razmacima (npr. „123 * 456 %“ će biti prebrojeno kao 4 reči).

Dužina teksta

Za dužinu teksta uzimaju se u obzir ne samo slova, već i znakovi interpunkcije, razmaci, oznake za novi red (prelom teksta), i uopšte, svaka vrsta znaka (karakter).

Mogu postojati razlike u dužini između ćiriličkog i latiničkog teksta, jer su u ćirilici slova „lj“, „nj“ i „dž“ posebni znaci, dok su u latinici ista slova napisana kao dvoznaci.

Predlog za poboljšanje alata

Pišite na: info[et]cirilizator.com

Probajte i naše druge tekstualne alate: