Листа ћириличких сајтова на me домену

Ова страница садржи листу свих активних и доступних сајтова на me домену који су на ћирилици са пресеком на дан 14. априла 2022.

Иако првобитно додељен Црној Гори као државни домен, државни органи Црне Горе су одлучили да дозволе међународни приступ регистрацији me домена због његове занимљиве ознаке и привлачности које она има (на енглеском me означава личну заменицу мене или ме). И заиста, me домен је доживео огромну популарност и још од марта 2016. број регистрованих имена на me домену је прешао милион.

Домен me је веома атрактиван и често коришћен за личне сајтове и блогове, допадљиве маркетиншке и пословне сајтове, као и сајтове који су посвећени друштвеним активностима, иницијативама и сл.

Свакако би подухват да се сви милиони сајтова на me домену прочитају и анализирају у погледу да ли су на ћирилици или не, био позамашан и захтеван и за један Гугл, а камоли за мали и скроман сајт какав је Ћирилизатор.

Стога смо се одлучили да сузимо избор и у обзир узмемо само me домене који су регистровани од стране појединаца или организација са седиштем у Црној Гори и Србији. На тај начин смо укупан број регистрованих домена које смо имали да анализирамо свели на 5.269 закључно са 14. априлом 2022.

Од укупно 5.269 регистрована me домена чији су регистранти из Црне Горе и Србије, пронађено је 3.411 активних и доступних сајтова од којих је за само њих 16 (0.47%) установљено да им је ћирилица основно и подразумевано писмо на насловној страни.

Ово је поражавајуће мали број ћириличких сајтова. Ако се има у виду да је црногорски национални песник Петар Петровић Његош написао своја велика дела на ћирилици, несхватљиво је њено занемаривање као аутентичног културног добра и баштине. Искрено се надамо да ће се тај тренд преокренути.

Част изузецима који су приказани у листи испод по алфабетском редоследу.

 1. bibliotekahercegnovi.co.me
 2. demokratskifront.me
 3. gorskeoci.me
 4. miljanici.me
 5. oblozavanje.me
 6. studiobranko.me
 7. komunalnopluzine.me
 8. nova.org.me
 9. opstinaandrijevica.me
 10. reup.co.me
 11. srpskakucacg.me
 12. plenum083.me
 13. rodoslov.me
 14. satirgora.me
 15. srpskanit.me
 16. zurnal.me

Сматра се да је сајт ћирилички ако је ћирилица основно и подразумевано писмо на насловној страни сајта, односно да је испуњен технички захтев да је најмање 60% текста написано ћирилицом (насловна страна се учитава када се у претраживач унесе основно име домена, без навођења конкретне странице у интернет адреси).

Уколико поседујете активни и доступни ћирилички сајт на rs домену, а да није приказан у листи, контактирајте нас на инфо[et]цирилизатор.цом (мејл адресу пребаците на латиницу пре слања мејла).

✤✤✤