Ћирилички сајтови на „me“ домену

Ова страница садржи листу свих активних ћириличких сајтова на „me“ домену на дан 15. јуна 2023.

Домен „me“ има улогу државног домена Црне Горе, али су државни органи Црне Горе дозволили међународни приступ регистрацији „me“ домена због његове занимљиве ознаке и привлачности које она има (на енглеском me означава личну заменицу „мене“ или „ме“).

И заиста, „me“ домен је доживео огромну популарност и још од марта 2016. број регистрованих имена на „me“ домену је прешао милион.

Домен „me“ је веома атрактиван и често коришћен за личне сајтове и блогове, допадљиве маркетиншке и пословне сајтове, као и сајтове који су посвећени друштвеним иницијативама, покретима, активностима и сл.

Свакако би подухват да се сви милиони сајтова на „me“ домену прочитају и анализирају да ли су на ћирилици или не, био позамашан и захтеван и за један Гугл, а камоли за мали и скроман сајт какав је Ћирилизатор.

Стога смо одлучили да сузимо избор и у обзир узмемо само „me“ домене који су регистровани од стране појединаца или организација са седиштем у Црној Гори и Србији. Сходно таквој одлуци, добили смо следеће податке о броју ћириличких сајтова са пресеком на дан 15. јуна 2023.

Статистички подаци

Под тврдњом да је сајт „ћирилички“ (или „на ћирилици“) сматра се да је ћирилица основно и подразумевано писмо на насловној страни сајта.

Пошто је чест случај да поред ћирилице у извесној мери буде присутна и латиница, сматра се да је сајт ћирилички ако је најмање 60% текста написано ћирилицом.

Напомене

Поред линкова са десне стране је дат ћирилички индекс (ЋИ) који представља проценат заступљености ћирилице на насловној страни сајта.

Неки од сајтова су на руском језику те је ћирилица такође препозната као главно писмо. Такви сајтови су остављени у листи јер се тематски односе на живот, рад и одмор у Црној Гори.

Сматра се да је сајт ћирилички ако је ћирилица основно и подразумевано писмо на насловној страни сајта, односно да је испуњен технички захтев да је најмање 60% текста написано ћирилицом.

Уколико поседујете активни и доступни ћирилички сајт на „me“ домену, а да није приказан у листи, контактирајте нас на info[et]cirilizator.com

✤✤✤