Листа ћириличких сајтова на срб домену

Ова страница садржи листу свих активних и доступних сајтова на срб домену који су на ћирилици са пресеком на дан 19. априла 2022.

Од укупно 2.062 регистрована срб домена, пронађено је 565 активних сајтова од којих су 208 на ћирилици што износи око 37%.

Од 208 активних ћириличких сајтова, њих 142 су на срб домену, а преосталих 66 сајтова су преусмерени са срб домена на неки други домен (најчешће rs, com или org).

Постоји 357 активних сајтова на срб домену којима ћирилица није подразумевано писмо или је уопште и не користе. То на неки начин обесмишљава основну сврху срб домена као изворно ћириличког домена.

Под тврдњом да је сајт „на ћирилици” подразумева се да је ћирилица основно и подразумевано писмо на насловној страни сајта (насловна страна се учитава када се у претраживач унесе основно име домена, без навођења конкретне странице у интернет адреси).

Пошто је чест случај да поред ћирилице у извесној мери буде присутна и латиница, сматра се да је сајт ћирилички ако је најмање 60% текста написано ћирилицом.

У листи испод су алфабетским редоследом наведени сви активни ћирилички сајтови на срб домену, а у посебној листи испод ове, су наведени активни ћирилички сајтови који су преусмерени са срб на неки други домен.

Поред линкова са десне стране је дат индекс заступљености ћирилице на насловној страни сајта, нпр.0.95, што означава да је 95% текста на ћирилици.

Листа ћириличких сајтова преусмерених са срб на друге домене

У листи испод дати су сајтови на ћирилици који постоје као срб домен, али који, када се њихова интернет адреса унесе у прегледач, аутоматски преусмеравају на неки други домен (најчешће rs, com, net, org и сл.).

Сматра се да је сајт ћирилички ако је ћирилица основно и подразумевано писмо на насловној страни сајта, односно да је испуњен технички захтев да је најмање 60% текста написано ћирилицом (насловна страна се учитава када се у претраживач унесе основно име домена, без навођења конкретне странице у интернет адреси).

Уколико поседујете активни и доступни ћирилички сајт на rs домену, а да није приказан у листи, контактирајте нас на инфо[et]цирилизатор.цом (мејл адресу пребаците на латиницу пре слања мејла).

✤✤✤